Spring til indhold

Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer og autorisation

Danske erhvervsmæssige kvalifikationer i Storbritannien

Storbritannien udtræder af EU den 29. marts 2019. Hvis du ønsker at udøve et erhverv, der kræver autorisation (lovreguleret erhverv) i Storbritannien, kan Brexit have konsekvenser for anerkendelse af dine kvalifikationer og din adgang til udøvelse af erhvervet. Konsekvenserne afhænger af, om udtrædelsesaftalen godkendes af det britiske parlament og af Europa-Parlamentet.

Det er derfor vigtigt, at du i god tid undersøger, hvordan Brexit kan påvirke dine muligheder for at arbejde inden for erhverv, der kræver autorisation i Storbritannien.

Hvis udtrædelsesaftalen godkendes af det britiske parlament og af Europa-Parlamentet, vil de nuværende EU-regler om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer gælde frem til 31. december 2020. Du vil i den periode have samme rettigheder som i dag. Betingelser for anerkendelse af dine kvalifikationer og autorisation vil først ændre sig fra 1. januar 2021 og frem.

Hvis der ikke kommer en aftale mellem Storbritannien og EU om, hvordan Storbritannien forlader EU, vil betingelser for anerkendelse og autorisation ændre sig allerede den 30. marts 2019.

Hvis der ikke kommer en aftale, vil Storbritannien kunne ændre reglerne og begrænse din mulighed for at få anerkendelse af dine erhvervsmæssige kvalifikationer og adgang til varig at udøve dit erhverv i Storbritannien. Dine muligheder for midlertidig og lejlighedsvis levering af tjenesteydelser vil også blive begrænset. Du vil samtidig opleve ændringer i procedurerne for at opnå adgang til udøve dit erhverv.

Du kan løbende orientere dig om relevante britiske krav til adgang til udøvelse af lovregulerede erhverv og autorisation, og i tvivlstilfælde rette henvendelse til centret for erhvervsmæssig anerkendelse i Storbritannien.

Britiske erhvervsmæssige kvalifikationer i Danmark

Storbritannien udtræder af EU den 29. marts 2019. Hvis du ønsker at udøve et erhverv, der kræver autorisation (lovreguleret erhverv) i Danmark, kan Brexit have konsekvenser for anerkendelse af dine kvalifikationer og din adgang til udøvelse af erhvervet her i landet. Konsekvenserne afhænger af, om udtrædelsesaftalen godkendes af det britiske parlament og af Europa-Parlamentet.

Det er derfor vigtigt, at du i god tid undersøger, hvordan Brexit kan påvirke dine muligheder for at arbejde inden for erhverv, der kræver autorisation i Danmark.

Hvis udtrædelsesaftalen godkendes af det britiske parlament og af Europa-Parlamentet , vil de nuværende EU-regler om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer gælde frem til 31. december 2020. Du vil i den periode have samme rettigheder som i dag. Betingelser for anerkendelse af dine kvalifikationer og autorisation vil først ændre sig fra 1. januar 2021 og frem.

Hvis der ikke kommer en aftale mellem Storbritannien og EU, om hvordan Storbritannien forlader EU, vil betingelser for anerkendelse og autorisation ændre sig allerede den 30. marts 2019.

Hvis der ikke kommer en aftale mellem Storbritannien og EU om, hvordan Storbritannien forlader EU, vil anerkendelse af dine erhvervsmæssige kvalifikationer fra Storbritannien som udgangspunkt blive behandlet efter danske regler for anerkendelse af kvalifikationer fra lande uden for EU (tredjelande). Du vil kunne opleve ændringer i betingelser og procedurer for at opnå adgang til udøve dit erhverv i Danmark. Dine muligheder for midlertidig og lejlighedsvis levering af tjenesteydelser vil også blive begrænset.

Du kan finde de relevante oplysninger om danske lovregulerede erhverv, kompetente myndigheder, anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer i Danmark m.v. her eller kontakte Styrelsen for Forskning og Uddannelse.

Du kan også læse Europa-Kommissionens meddelelse til interessenter om konsekvenser af Brexit for adgang til udøvelse af lovregulerede erhverv og anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer her.

KONTAKT

Uddannelses-og Forskningsministeriet
Styrelsen for Forskning og Uddannelse
Bredgade 40
1260 København K
ufm.dk/le/brexit
kontaktpunkt@ufm.dk

 

NYTTIGE HJEMMESIDER

Uddannelses- og Forskningsministeriets Brexit-hjemmeside
Kommissionen
Styrelsen for Forskning og Uddannelse

 

TJEK DIN VIRKSOMHED

Prøv regeringens Brexit-tjekliste, hvor du kan få et nøjere indblik i, hvad Storbritanniens beslutning om at træde ud af EU kan betyde for din virksomhed.